Dat België voor een grote unieke uitdaging staat om de komende jaren alle kerncentrales te sluiten is inmiddels al zeventien jaar geweten en men zou denken dat het in het belang van ons land is dat een stabiel en betrouwbaar investeringsbeleid wordt voorbereid.
Dat er weinig opties overblijven dan nieuwe gascentrales te bouwen gezien de relatieve korte doorlooptijd, de flexibiliteit die dergelijke centrales bieden en de relatief lage investeringskost is vooral te wijten aan zeventien jaar non-beleid dat vooral gericht was en nog steeds is op het status quo.
Gelukkig zijn er enkele…
Lees verderHeeft Limburg vorige week zijn maanlanding gekend?
Nieuwjaar is in ieder geval bij uitstek het moment om onze goede voornemens kenbaar te maken. Limburg heeft alvast de ambitie om een leider te worden in de energietransitie uitgesproken. Dat de provincie daarbij een sterke coördinerende rol moet oppakken is duidelijk, want iedereen beseft dat deze Deltawerken voor Limburg een ongekende grote uitdaging inhouden.
De gezonde ambitie van Limburg om in de energietransitie van huidig hekkensluiter een leider te worden dient vanzelfsprekend gevolgd te worden met een duidelijke visie.…
Lees verderNa de recentelijke teleurstellende klimaatconferentie in Madrid waar vooral beslist werd om nu niet te beslissen toont de Nederlandse hoogste rechter met haar uitspraak de verantwoordelijkheid van de overheid als het aankomt op klimaat, milieu en bij uitbreiding andere zaken zoals energie, transport, bebouwde omgeving, landbouw en industrie.
Het goede nieuws is dat hierdoor de urgentie nog toeneemt om de doelstellingen te behalen voor 2020 en daarna. Verder is dit ook goed nieuws voor de stikstof en PFAS-problematiek die hand in hand lopen met de reductie van broeikasgassen.
De…
Lees verderOndertussen kruipt Vlaanderen plat op de buik onder de lat
Het contrast kan bijna niet groter zijn waar de nieuwe Europese Commissie de lat om de klimaatdoelstellingen niet alleen te halen maar zelfs te versnellen, gaat Vlaanderen in een kramp. Van een vitaal voorstel waar economische groei voor decennia wordt gebetonneerd om Europa leidend in de wereld te maken gaat Vlaanderen gewoon voor stagnatie of behoud.
Nochtans probeert men te behouden wat niet mogelijk is, deze nieuwe industriële revolutie is niet alleen nodig om het klimaat te…
Lees verderDe kogel is bijna door de kerk, Eneco is verkocht aan de hoogstbiedende en verrassende “winnaar” Mitsubishi en een Japans energiebedrijf genaamd Chubu.
Met enig schaamrood moet ik u bekennen dat Chubu mij even niks zegt maar ongetwijfeld een groot energiebedrijf in het mooie Japan. De operationele synergiën zie ik nog even niet maar de cheque zal de pijn ongetwijfeld verzachten. Dat er forse goodwill betaald is moge duidelijk zijn daar het geboden bedrag fors hoger is dan verwacht.
Vorige week zaten we nog op drie miljard Euro, maar dat zal het feest niet vergallen of toch niet…
Lees verderWeer even schrikken vandaag 26 november, volgens nieuw VN-rapport (meer bepaald het milieuprogramma van de VN gekend onder UNEP) moeten we onze inspanningen om de temperatuurstijging niet hoger dan 1.5graden te laten stijgen vervijfvoudigen.
In plaats van te dalen steeg de laatste tien jaar de CO2-uitstoot vrolijk door, we zitten nu op schema voor een stijging van 3.2 graden gemiddeld tegen eind deze eeuw. Zoals u goed weet is gemiddeld jammer genoeg niet relevant want je moet maar toevallig in het land wonen waar de temperatuur met vijf graden gaat stijgen. Voor uw en mijn begrip…
Lees verderWat al talloze malen over de afgelopen jaren werd bevestigd komt nu steeds dichterbij; Vlaanderen mist zijn duurzame doelstellingen tegen 2020 en dat bij een ruime marge. Dat een dichtbevolkte regio als Vlaanderen met zijn hoog energieverbruik, massale files en zwaar verkeer, zware industrie en een totaal gebrek aan visie het zo moeilijk zou hebben was geweten.
De vraag die zich eerst stelt is de analyse waar het fout is gegaan? Was de uitkomst niet op voorhand bepaald door te hoge doelstellingen of was het een gebrek aan ambitie en gevoel van hoogdringendheid? We moeten…
Lees verderOf het nu methaan, CO2, stikstof, lachgas of NOX is, zowat alle overheden, bedrijven en burgers worstelen met het terugbrengen ervan. Nu we nog zo’n acht jaar hebben om de uitstoot van broeikasgassen voldoende terug te brengen om de opwarming van de aarde niet hoger dan 1,5 graden te laten worden wordt het menens.
Falen is geen optie want het alternatief is nog veel duurder, zo niet onbetaalbaar of nog erger onleefbaar. Dat Europa in zijn woorden een hoog moreel kompas hanteert is in de wereld wel geweten. Niet dat we een belerend vingertje opsteken maar onze ambities zijn…
Lees verderOok recent werd er weer een schot voor de boeg gelanceerd door de kersverse voorzitter van de raad van bestuur van Electrabel Benelux. De argumenten zijn op zich niet verandert maar de timing is geen toeval. Nu de regionale regeringen in België gevormd zijn is het de beurt aan de vorming van een federale regering.
De huidige eigenaar van de kerncentrales beseft maar al te goed dat het D-day is, dit wordt zowat de laatste kans om nog iets uit de brand te slepen en de definitieve sluiting van alle kerncentrales in België een feit te laten worden. Overigens iets dat al in 2003…
Lees verderIn 2020 richtte André VoltH2 op. Groene waterstof wordt een van de manieren om industrie en vrachtvervoer te verduurzamen. Met deze onderneming wil hij pionieren op het vlak van groene waterstof. Doel is ....
Reeds in 2007 startte André samen Jacques de voorbereiding voor de ontwikkeling van een bedrijf dat lokale ontwikkelaars ging helpen in het verwezelijken van hun duurzame energieprojecten in de Benelux ...
Naast mijn operationele activiteiten maak ik graag tijd voor studies die ik aan diverse overheden en bedrijven ter beschikking stel om zo meer inzicht of ideeen te geven in onze markten ....
Reeds in 2007 startte André samen Jacques de voorbereiding voor de ontwikkeling van een bedrijf dat lokale ontwikkelaars ging helpen in het verwezelijken van hun duurzame energieprojecten in de Benelux ...
In 2001/002 vroeg een zakenvriend in Maastricht mij om hem en zijn directie bij te staan om een strategie te bepalen hoe om te gaan met de liberalisering in de energiemarkt. André richtte daardoor eind 2001 WattP ...
Periode 1991-2002
In aanloop naar het jaar 1998 werkte André voornamelijk voor TeliaSonera en Proximus in hoofdzakelijk Frankrijk, Nederland en Rusland waar nieuwe mobiele en ...