Nieuws van de week :
De Europese Commissie duwt op het gaspedaal door fabrikanten te verplichten om goederen te herstellen en dit tot tien jaar lang. We kunnen gerust stellen dat dit een voorbeeld is van duurzaamheid door weg te stappen van de wegwerp maatschappij.
Dat er inmiddels al een berg ter grote van de Mount Everest ontstaat met afgedankte mobiele telefoons houdt weinigen van ons wakker. De afvalbergen worden angstvallig voor het oog onttrokken en liefst geëxporteerd naar “Verweggistan” landen. Europa doet daar tot nu toe vrolijk aan mij, de export van plastic afval is tot op vandaag een feit en een schandvlek voor iedere overheid die zich serieus neemt op het vlak van duurzaamheid.
China heeft nu terecht gezegd dat het genoeg is geweest met de import van plasticafval vanuit Europa. Het voorkomen van afval is de enige juiste weg naar een oplossing met natuurlijk de verwerking ervan en duurzame afbreekbaarheid van alle afgedankte materialen.
Mijn eigen kinderen kijken me meewarig aan als ik trots zeg dat ik bepaalde schoenen al twintig jaar draag. Met de opkomst van sociale media is de modedruk voor trends nog vele malen groter en vooral sneller geworden. Dat deze trends met een onhoudbare voetafdruk komen wordt netjes verborgen gehouden.
Onze “”holy grail” van eeuwige jaarlijkse economische groei van liefst 2% per jaar met een gemiddelde inflatie van eveneens 2% per jaar heeft onze samenleving verslaafd gemaakt aan steeds meer.
Doe daar de overheidstekorten bij die al decennia een feit zijn en je zit in een perfecte catch 22. Met de verkiezingen in Nederland zie je ook dat mensen vooral willen behouden wat men heeft en vooral geen verandering willen. De protestknal die oorverdovend luid klonk wijst op een beschaving die alle kanten op schiet en het zelf ook niet weet.
Je kan natuurlijk nog tientallen voorbeelden geven van zaken die beter moeten maar onze belangrijkste motivator zou toch moeten zijn dat we de planeet leefbaar dienen achter te laten voor de volgende duizenden jaren. Wat dit betreft is het laatste rapport van het IPCC kristalhelder. We zitten totaal niet op schema maar men eindigt wel met een positieve noot, het is nog niet te laat.
Technologisch kunnen we veel oplossen, de wereld van genoeg duurzame energie voorzien is één van de grote uitdagingen maar technisch wel mogelijk. De huidige inspanning moet echter nog verdrievoudigen willen we er op tijd geraken. Dat vele olie producerende landen koud en warm blazen kun je ze toch kwalijk nemen want ook zij hebben dezelfde verplichting om de planeet op orde te houden.
Dat Europa samen met de hele rijke industriële wereld een extra verplichting heeft om het voorbeeld te geven is moreel niet meer dan correct maar dat ontslaat de rest van de landen er niet van om het beter te doen dan wij. Europa moet laten zien dat het duurzaamheid als enige weg ziet en het dus meent dat import van goederen de juiste CO2 voetafdruk moet dragen en ook correct belast dient te worden.
Dat de wereld tegen 2030 zijn voorraad CO2 uitstoot heeft opgebruikt is wel een alarmsignaal want het is nu al zeker dat we dus in het rood gaan. Hoelang hangt van ons allen af maar ieder jaar dat we teveel CO2 de lucht in pompen, lees alle broeikasgassen, gaan we later moeten inhalen door CO2 met dure technologie weer uit de lucht te halen.
Dichter bij huis is het maar te hopen dat Nederland en Vlaanderen nu eens en voor altijd komaf gaan maken met intensieve veeteelt die ten koste gaat van dierenwelzijn, milieu en uiteindelijk de landbouwers zelf.
Lang werd schaalvergroting als oplossing gezien om de eenheidsprijs laag te houden en mogelijke winst te behalen, de laatste decennia is het echter duidelijk geworden dat de landbouwer geen eerlijke prijs krijgt voor zijn industrieel geproduceerde kiloknaller en is bewezen dat dit model niet werkt buiten dat het niet houdbaar is voor mens, dier en milieu.
Op korte termijn dient de veestapel te halveren om dan verder af te bouwen tot 20% van zijn huidige schaal. Wel op voorwaarde dat de landbouwer ook een eerlijke prijs krijgt voor zijn product met gegarandeerde minimum marges. Dat dit ons vlees wellicht in prijs zal verdubbelen is een mogelijkheid maar dit blijft neutraal want in ons dieet is ruimte voor minder vlees en zelfs noodzaak voor minder vlees voor onze gezondheid.
De Europese Commissie verdient volledig steun van alle lidstaten en hun politici ongeacht van populisten die misbruik maken van mensen hun angsten en hierop in spelen. Een quote van premier Thatcher is mij altijd bij gebleven, “ The lady’s is not for turning”. Dapper zijn is een eerste vereiste voor politici en ten tweede de burger betrekken bij het beleid door meer en betere communicatie waarom en welk beleid nodig is.