Dat onze elektriciteitsfactuur de laatste twee jaar stelselmatig was gedaald door hoofdzakelijk de btw-verlaging in combinatie met nog lagere beurs(elektriciteit)prijzen voor het product was voor de burger goed nieuws. De bedrijven hebben de laatste jaren ook kunnen profiteren van lage energieprijzen, alleen willen ze dit niet altijd horen.
Vooral de grote bedrijven vergelijken nogal gemakkelijk met de prijzen in andere landen om dan aan te duiden dat de Belgische prijzen (groothandel) toch hoger zijn. Voor een deel is dit juist daar grote fabrikanten de energieprijs dienen te verrekenen…
Dat het leven wat langzamer gaat rond de Kerstdagen zorgt ook voor een lager energieverbruik en tijd voor enige reflectie. Deze week klonk Electrabel bijna triomfantelijk door de aankondiging dat de gesaboteerde kerncentrale in Doel terug is opgestart. Je zou professor Verbruggen bijna gaan geloven als hij zegt dat er wel heel veel toeval is geweest. De positieve en opgeluchte berichtgeving in de media en vanuit de politiek heeft kernenergie weer helemaal vooraan de prioriteitenlijst gezet.
Met de mantel der liefde wordt de sabotage bedekt en neemt de FANC genoegen met het verplaatsen…
Dat Lima weinig nieuws zou brengen is al meermaals gezegd, maar er was toch hoop dat de weg voor de volgende klimaattop in Parijs meer soelaas zou brengen. Een goede voorbereiding is het halve werk en men is dan ook optimistisch dat het gaat lukken.
Als je de lat maar laag genoeg legt, dan zal het zeker gaan lukken, maar zelfs nu lijkt ook deze top met een sisser af te lopen of erger nog: op een mogelijk fiasco. De eerste tien dagen ging iedereen er nog van uit dat ze bij de finish een goede basis zouden hebben om tot een akkoord te komen volgend jaar. Zoals ik vorige keer al had…
Dat energie en vooral onze elektriciteitssector in België/Vlaanderen vaak belicht wordt in de media is een understatement. Maar nu pikken ook de buitenlandse media de hype op en wordt het land toch wel een beetje in zijn onderbroek gezet. Voor een deel onterecht trouwens want de tijdelijke pannes in drie tot vier van onze kerncentrales betekenen nu eenmaal dat men maatregelen dient te nemen. Zoals gezegd is het Belgische volk, van alle landen in Europa, zo'n beetje het best voorbereid op een mogelijke afschakeling van het net.
Neemt niet weg dat ons imago van ongeorganiseerd land…
Ieder jaar neem ik deel aan het congres EPG(European Power Generation) waar een aantal producenten uit Europa aan deelnemen. Zoals altijd zijn er tendensen of nieuwe buzz woorden te ontdekken. Voor het eerst merkte men wel dat de twijfel is aan het omslaan in depressie bij de traditionele grote spelers die samen voor meer dan 500 miljard euro afschrijvingen hebben moeten verwerken in een heel korte tijd. Terecht werd de vergelijking gemaakt met de bancaire crisis die we eind 2008 en 2009 te verwerken hebben gekregen.
Men klaagde dat dit feit te weinig gekend of gehoord wordt, maar…
Indien de overheid een overeenkomst kan bereiken met de huidige eigenaar van de kerncentrales, dan dient dit in ieder geval volgens het 'open boek'-principe te gebeuren. Zo kunnen financiële experten constant controleren welke marge er gemaakt wordt op dergelijke centrales. Men dient als overheid te werken met een geplafonneerd rendement, ongeveer 6 tot 7% rendement op het geïnvesteerd vermogen (lees: de investeringen die nodig zijn om de centrales langer open te houden) + operationele kosten (lees: brandstofkosten, onderhouds- en personeelskosten). De marge boven dit rendement komt het best…
Lees verderAlvorens verder te gaan op het stuk van vorige week ziet men dat het lange termijn denken nog steeds niet aan de orde is met de overweging om bepaalde kerncentrales langer open te houden waardoor je eigenlijk voor een stuk kapitaal weggooit aan oude technologie en dit omdat we nagelaten hebben om op tijd in nieuwe te investeren.
Maar zoals gezegd werd ik deze week onaangenaam verrast door een calamiteit op een van onze nieuwe biogascentrales die op dit ogenblik in testfase zit. De centrale draaide nog maar net op volle kracht en alle systemen werden dus onder spanning gezet of een…
Vorige week werd er toch vanuit verschillende politieke verantwoordelijken openlijk gesproken over het uitwerken van een lange termijn energiestrategie om zo de waan van de dag te overstijgen. Natuurlijk ging vorige week ook veel aandacht naar zaken zoals een betoging in Brussel, LuxLeaks of de kleurrijke verschijning van dhr. Coucke. Het was geen mooi schouwspel om al dat plat populisme om ons heen te zien grijpen. Men slaagt er alleen nog in om in Twittertaal te spreken van 140+ karakters.
Natuurlijk is het wraakroepend dat de groten der aarde met toelating van iedere overheid…
Daar gaan we dan, de inkt over de zogenaamde certificatenberg van 1,7 miljard euro is nog niet koud of de volgende tekst wordt uitgespuwd. De berichtgeving zal bij vele investeerders en hun projecten in ontwikkeling heel wat wenkbrauwen doen fronsen want hun financiële berekeningen en modellen kunnen voor wind (en zon, maar deze markt is toch al een tijdje tot stilstand gekomen) in de prullenmand.
Men wilt afstappen van een ondersteuning per geproduceerde MWh naar een ondersteuning op het moment van investering. Onuitgegeven tot nu toe in de landen die we goed kennen, maar daarom…
Afgelopen donderdagavond werd er in Brussel een (deel)akkoord bereikt over de Europese doelstellingen tegen 2030 betreffende reductie CO2-uitstoot, groene energieproductie en energiebesparing. Het bereikte akkoord werd op voorhand al als moeilijk omschreven om zo de verwachtingen minimaal te houden zodat het bereikte als een zege kan gebracht worden.
Op een vlak zijn er bindende afspraken gemaakt en zoals verwacht is het doel om 40% minder CO2 uit te stoten. Nu is dit van de drie doelen de enige die je niet in Europa moest afspreken vermits lucht/CO2 natuurlijk niet stopt aan onze…
In 2020 richtte André VoltH2 op. Groene waterstof wordt een van de manieren om industrie en vrachtvervoer te verduurzamen. Met deze onderneming wil hij pionieren op het vlak van groene waterstof. Doel is ....
Reeds in 2007 startte André samen Jacques de voorbereiding voor de ontwikkeling van een bedrijf dat lokale ontwikkelaars ging helpen in het verwezelijken van hun duurzame energieprojecten in de Benelux ...
Naast mijn operationele activiteiten maak ik graag tijd voor studies die ik aan diverse overheden en bedrijven ter beschikking stel om zo meer inzicht of ideeen te geven in onze markten ....
Reeds in 2007 startte André samen Jacques de voorbereiding voor de ontwikkeling van een bedrijf dat lokale ontwikkelaars ging helpen in het verwezelijken van hun duurzame energieprojecten in de Benelux ...
In 2001/002 vroeg een zakenvriend in Maastricht mij om hem en zijn directie bij te staan om een strategie te bepalen hoe om te gaan met de liberalisering in de energiemarkt. André richtte daardoor eind 2001 WattP ...
Periode 1991-2002
In aanloop naar het jaar 1998 werkte André voornamelijk voor TeliaSonera en Proximus in hoofdzakelijk Frankrijk, Nederland en Rusland waar nieuwe mobiele en ...